U bevindt zich hier : Online tools > Gids voor planten
Er bestaan drie grote variëteiten in functie van hun habitat :

Onderwaterplanten
De onderwaterplanten, wortelend of niet, kunnen zich volledig onder het wateroppervlak bevinden (Waterpest), bladeren hebben die op het wateroppervlak rusten (Fonteinkruid) of boven het water uit steken (Lidsteng). De meeste onderwaterplanten worden aanzien als zuurstof producerend. Opgelet! De meeste soorten zijn woekerend, hun ontwikkeling moet onder controle worden gehouden.
Oever en moerasplanten
Normaal grote verbruikers van nitraten en fosfaten, ze helpen hierbij efficiënt in de strijd tegen algen door het voedsel van deze laatste weg te nemen en dit vanaf vroeg in het voorjaar (Iris). Geplant vanaf de oever tot een gedeeltelijke onderdompeling, zelden dieper dan 40 cm, geven ze een verzorgde afwerking en helpen bij het onderhoud van de natuurlijke biotoop door aan dieren ruimte voor voortplanting en schuilplaats te geven.
Drijvende planten
Deze hebben veel voordelen: ze geven een weldoende schaduw en zijn grote verbruikers van nitraten en fosfaten. Beide grote voordelen in de strijd tegen algen wat ons hun neiging tot overwoekeren doet vergeten. Sommigen zijn zelfs onhoudbaar in hun groei zoals Klein kroos (Lemna minor). Daarom is het beter te kiezen voor de tropische soorten die ieder voorjaar worden vervangen en op een natuurlijke manier verdwijnen in de herfst.

Welke planten kiezen ?
Voor alles moet men rekening houden met de grote van de volwassen plant die proportioneel moet zijn in functie van de vijver. Opletten met snelgroeiende soorten die tragere variëteiten kunnen verstikken. Ook is het belangrijk de behoeften van de plant op klimatologisch vlak en zonlicht in te vullen: een plant die veel zon en warmte vraagt zal minder goed tot zen recht komen in noordelijke regionen.
Onze professionele verdelers kunnen u raad geven bij de keuze van planten die goed samen gaan. Blijft er alleen grote, vorm en kleur naar uw smaak te harmoniseren.

Hoe planten ?
In functie van de variëteit, het substraat, enz. kunnen verschillende technieken gebruikt worden. Hier enkele raadgevingen voor een optimaal resultaat :
  • Vermijd aarde te gebruiken in vijvers met vissen of zwemvijver, dit mag enkel gebruikt worden in vijvers waar planten het centrale element vormen.
  • Verkies een neutraal substraat zoals kiezel. Geëxpandeerde kleibolletjes (Argex) of zeoliet zijn excellente materialen zij bevorderen de natuurlijke biotoop rondom de wortels. Pouzzolane (vulkanische steen) echter bevordert de algengroei.
  • Bij gebruik van plantenmandjes (specifiek bedoelt voor gebruik in vijvers) of in vrije beplanting (oevers, moeraszones) gebruikt men best een substraat met 5 tot 15 mm korrelgrote, dit laat de vrije circulatie van het water rondom de wortels toe. Vermijd bij vrije beplanting een te dikke substraat laag. Boven de 50 cm, zelfs bij grote waterverplaatsing, heeft dit de neiging het milieu te verstikken.
  • Gebruik grote potten zonder te overdrijven. Soepele plantenmandjes hebben het voordeel de wortel ontwikkeling te bevorderen waarbij men tevens de controle over de groei van de plant behoud.

Selecteer uw catalogus met meer dan 200 soorten waterplanten
Exposition
Supporte jusqu'à (°C)
Floraison
Disponibilité
Feuillage
Type de bassin
Besoin
ONTDEK
Aquatic Science producten

De expert-netwerk
Vind een
verdelerBekijk enkele van de
mooiste verwezenlijkingen
van onze partners.